Vatten och tunnelbana igång igen i Kiev

Vatten, el och tunnelbana är igång igen i Kiev, dagen efter att Ryssland utförde en massiv missilattack mot Ukrainas huvudstad, uppger CNN.

Vatten och tunnelbana igång igen i Kiev
Självständigstorget Kiev, bild: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Independence_square,_Kiev,_Ukraine.jpg

"Vattenförsörjningen har återställts för alla invånare i huvudstaden. Hälften av invånarna i Kiev har redan värme och vi arbetar för att återställa den till alla invånare i staden", sade stadens borgmästare Vitali Klitschko i ett inlägg på Telegram på lördagen.

Borgmästaren fortsatte med att nämna att elen även fungerar som den ska nu för ca 2/3 delar av Kievs invånare.

Under fredagsmorgonen utförde Ryssland på nytt en större attack med missiler riktade mot huvudstaden. Attackerna träffade civil infrastruktur och slog även ut strömmen för invånarna. Klitschko rapporterade om flertalet explosioner under fredagen i huvudstaden. Även CNN:s team rapporterade att de både såg och hörde missiler under fredagen. Man sa också att man förstod att luftvärnssystmenen fungerade i Kiev, oklart om dem själva då sett missiler skjutas ned av Ukrainas försvar. 

Attacker även mot andra delar av Ukraina

Delar av det ukrainska järnvägssystemet i Kharkiv, Kirovohrad, Donetsk och Dnipropetrovsk-regionerna var strömlösa efter missilattackerna, och att olika reservsystem nu ersatt vissa tjänster. Ukrainas energiminister Herman Halushchenko sade att nio elproduktionsanläggningar skadades i fredagens attacker och varnade för fler nedstängningar av elsystemet.