Vaccinbevis vid evenemang inomhus

Regeringen och FHM (Folkhälsomyndigheten) inför krav på vaccinbevis vid evenemang inomhus. Förändringarna börjar gälla från och med den 1:a december 2021.

Vaccinbevis vid evenemang inomhus
Vaccinbevis vid evenemang

FHM (Folkhälsomyndigheten) har bett regeringen införa krav på vaccinbevis vid evenamng inomhus med fler än 100 deltagare. Man vill att det ska börja gälla den 1:a december 2021. Det kommer inte bli förbjudet att inte använda vaccinbevis för evenamangsanordnaren men om man inte kommer använda vaccinbevisen så väntar nya restriktioner. 

– Om vaccinationsbevis används ska begränsningarna inte gälla, sa Sveriges socialminister Lena Hallengren vid en presskonferens på onsdagen. 

Socialminister Hallengren fortsätter:

– Pandemin är inte över och i vår omvärld sprids nu smittan. Den negativa utvecklingen är oroande även om vi ännu inte sett en liknande utveckling i Sverige. Regeringen och Folkhälsomyndigheten ser därför behov av att kunna använda vaccinationsbevis som en smittskyddsåtgärd för att begränsa smittkedjor, säger socialminister Lena Hallengren.

Det här innebär alltså att om arrangören väljer att införa vaccinbevis som krav för insläpp så behöver man inte heller beakta de nya restriktionerna.

Vad är Covidbevis?

Vaccinationsbevis kan beställas på www.covidbevis.se.

För personer utan e-legitimation tar det längre tid att beställa ett vaccinationsbevis eftersom det blir fler manuella moment för att säkerställa att alla vaccinationsbevis hamnar hos rätt personer. Så är det redan idag och det kan bli ännu längre väntetider nu när vaccinationsbeviset ska användas nationellt. Om du inte vill vänta i onödan uppmanar vi dig som ännu inte har skaffat e-legitimation att göra detta, till exempel i form av ett mobilt bank-ID. Då kan du beställa ditt vaccinationsbevis på bara några minuter.

Här kan du läsa mer och få svar på frågor om vaccinbevis.