Ingen president i Italien ännu

Ännu ingen president i Italien. Det är fortfarande inte klart vem som blir Italiens nästa president, efter att även den tredje röstomgången genomförts.

Ingen president i Italien ännu
Bild: Alberto Pizzoli/AP/TT

Sergio Mattarella, den nuvarande presidenten, är tydlig med att han inte vill sitta kvar som president men trots det fick han ändå flest röster av alla nominerade.

Italiens premiärminister Mario Draghi har skickat olika signaler om att han gärna byter post och blir president men han fick bara fem röster. Nu sprider sig en stor oro i parlamentet att samlingsregeringen skulle kunna falla samman och tvinga landet mot ett nyval.

Majoriteten av de som röstade lade blanka röster, samtidigt som det pågick diskussioner på breda fronter för att hitta en väg framåt. 

Under torsdagen hålls den fjärde voteringen och då kommer det räcka med en majoritet av rösterna, 505 stycken, för att vinna presidentomröstningen i Italien. 

Det är dock inte ovanligt att det krävs många röstrundor innan man brukar enas om en ny president. Som mest har det krävts 23 rundor.