Bästa ehandelsplattformen - tips inför ditt val

2022-12-25

Vilken e handelsplattform är egentligen bäst? Det beror såklart på dina behov, men en plattform som sticker ut är Avensia. En skalbar plattform för alla företag. 

Det är också valet för t ex Nakd.com, Kjell & Company, Lyko, Kicks och många fler.

Vilka behov har du för din e-handelsplattform?

Du behöver inse att din ehandelsplattform är ditt skyltfönster - det är ju din butik. Så det ska vara enkelt för dina framtida kunder att köpa av dig, känna sig trygga på plattformen och att det ska vara lätt att hitta produkterna som dina kunder är intresserade av. 

Det är också viktigt att den plattformen ni väljer för er e-handel kan hantera stora mängder av trafik och data som skickas och tas emot samtidigt. I branschen brukar man säga att den ska vara skalbar. Med det menar man att det ska gå att växa sin e-butik utan att stöta på onödiga avbrott och annat som stör er utveckling.

Det är också viktigt för dig och ditt företag att det är enkelt för er att administrera sidan. Ni kommer köra en hel del kampanjer och det ska ni kunna hantera så smidigt och enkelt som möjligt för att spara tid. Ni kommer även byta ut, lägga till och ta bort produkter med jämna mellanrum, och det ska också kunna göras enkelt och smidigt. 

En lösning som kommer underlätta för er och som har vuxit sig starkare under senare år är det man kallar för headless. Kort och gott så innebär det att du får en lösning som innebär att sitens back-end och front-end är skilda från varandra utan att påverka prestandan. Tvärtom så kommer den troligtvis ge dig en lösning som innebär att du kan hantera din layout och design helt skild från det som händer i bakgrunden, back-end.

Det innebär alltså att ni kan fokusera på de två viktigaste områdena för er e-handel samtidigt.

Er front-end tar hand om allt som du ser på siten - all layout, alla funktioner i form av formulär, produktväljare, storleksväljare och annat som gör upplevelsen så mycket bättre.

Er back-end tar hand om all data som skickas till och från databasen. Det innebär allt som har med själva köpet att göra, kundinloggningar och annats om kräver att man tar hand om informationen. Det var det korta svaret, men jag tror att du förstår skillnaden.

Som du förstår så är en headless lösning för en e-handel riktigt bra och effektiv jämfört med de mer traditionella (och omoderna) lösningarna som hanterar allting i samma plattform. Denna typ av lösningar tenderar att vara mycket mer kostsamma över tid och väldigt omständliga att hantera. Du är även låst till de funktioner som plattformsägaren erbjuder vilket inte är fallet med en headless-lösning där du kan koppla på det du behöver.

Tänk på det här när du ska välja ehandelsplattform

Valet av e-handelsplattform är det viktigaste valet ni kommer göra under er tid som ehandlare. När du väl sitter på en plattform så är det tidskrävande, dyrt och även krångligt att byta till en annan plattform. Därför är det alltså viktigt att du vet vad du ska tänka på vid val av plattform innan ni startar er e-handel.

Du behöver på ett tydligt sätt definiera de behov som ni ser vid starten men även också i en tidshorisont om 3-5 år framåt. Det här är oerhört viktigt för att ni ska få en lösning som gör det enklare för er att driva företaget och som, så långt det är möjligt, låter er fokusera på att driva just företaget och inte fokusera på att utveckla plattformen.

Ni kommer också spara en del utgifter om ni gör ett bra förarbete under prospekteringen av er plattformen för er e-handel. 

I den här artikeln har vi valt att fokusera på företag som har möjlighet att investera en del kapital och tid i starten av sin ehandelsresa. För dig som ska starta en egen ehandelssite så tipsar vi om antingen Wix eller Shopify, som båda är väldigt enkla att använda och starta med, eller Woocommerce om du har en teknisk förståelse och kan hantera Wordpress.

Här listar vi några exempel som är bra att tänka på när ni ska välja den e-handelsplattform som passar er bäst:

  • Kolla på era framtida konkurrenter och undersök vilken plattform som dem har valt.
  • Kontrollera även deras trafikutveckling och deras ekonomiska utveckling sedan dem började med den aktuella plattformen. Går trafiken och synligheten åt rätt håll, och har deras omsättning ökat eller i vart fall inte minskat?
  • Samla in offerter från minst 3-4 olika plattformsleverantörer. Viktigt att du ställer dem mot varandra och försöker förstå hur dem skiljer sig åt.
  • Ta fram en Google Sheet och lista 5-10 st olika fördelar med varje enskild plattform som du fått eller kommer begära offert ifrån.
  • Försök värdera fördelarna med en betydelse för din/er verksamhet. Tips är att gradera från 1-5 eller 1-10 så varje punkt får en poäng.
  • Sätt dig med ditt utvecklingsteam, front-end, marketing team (inklusive SEO och content) och andra som kan bli påverkade i din organisation av valet av plattform. Det här är viktigt då hela din organisation behöver vara med från början då det kommer bli så mycket smidigare längs resans gång då.

Gå nu igenom de poäng som respektive plattform har fått i din gradering. Vilken fick högst respektive lägst poäng och varför fick dem det? 

Var också noga med att du har satt rätt poäng och inte är påverkad av eventuella relationer med de olika plattformarna. Det kan vara en god ide att låta en extern part till er ta hand om prospekteringen och projektet runt valet av den bästa e-handelsplattformen. Läs mer här om ni behöver hjälp med er ehandel.

Bästa ehandelsplattformen

Valet av ehandelsplattformen för dig och ditt företag är många gånger en väldigt avgörande faktor för om ni kommer att lyckas eller inte med er satsning.

Men vad ska man tänka på när det gäller val av den bästa e-handelsplattformen?

Photo by Andrea Piacquadio

Hur viktigt är SEO för val av bästa e handelsplattformen?

Som du redan nu gissar så är det viktigt att den plattform du väljer har en flexibel lösning för att kunna hantera content och SEO på bästa möjliga sätt. Möjligheten att kunna optimera er ehandelssite ur ett tekniskt perspektiv, ett UX-perspektiv och ett ranking perspektiv är avgörande om ni ska lyckas. 

SEO är begreppet som syftar till att ni ska synas bättre på olika sökningar som är kopplade till er site och det ni vill synas på. För att lyckas med det behöver ni ha möjlighet att fullt ut kunna styra de olika parametrarna som påverkar era möjligheter till en grymt bra organisk synlighet. 

De tekniska bitarna handlar t ex om hur man hanterar scripts som läses in, vilka bildformat och bildstorlekar som presenteras på site, vilken pagespeed ni har och mycket, mycket mer. När ni pratar med en plattformsleverantör så be om referenscase där dem helt enkelt får visa hur bra deras plattform är ur ett tekniskt perspektiv.

Att ha en bra UX, upplevelse för era användare, är också oerhört viktigt. Det som ryms inom begreppet UX är mycket, men det handlar t ex om att siten är mobilanpassad, hur de olika delarna av ert innehåll presenteras och om siten är tillgänglig för så många som möjligt. 

Ett “ranking perspektiv” innebär att ni har möjligt att skapa det content och den struktur på er ehandelssite som ni vill ha. Ett bra, hjälpsamt innehåll är en av de viktigaste sakerna som ni behöver fokusera på vad gäller att synas organiskt på relevanta sökningar för er. 

Jämför olika ehandelsplattformar

Oavsett om du och ditt företag verkar inom retail eller inte, så har ni unika behov som ni behöver få tillgodosedda. Det gäller även vid val av ehandelsplattform för er.

Fundera på vilka behov ni har, och ta hjälp av den enkla guiden lite längre upp I den här artikeln så har ni kommit en bra bit på vägen för att hitta den bästa ehandeslplattformen för just ert företag.

Alla ehandelsföretag vill kunna växa både ekonomiskt men också i sin kundbas. Ta inspiration av hur andra har gjort sin resa, läs recensioner om olika plattformar och be repsketive leverantör om olika kundcase som visar på hur bra plattformen är.

Här har du lite kort information om några av de ehandelsplattformarna som vi rekommenderar.

Avensia

Avensia är ehandelspplattformen som har det mesta som en ehandlare kan tänka sig. Idag och imorgon. Man erbjuder skalbara lösningar för företag inom olika branscher och storlekar och man har kunskapen och erfarenheten att hjälpa alla företag, oavsett om man startar från grunden eller ska byta och utveckla sin plattform. Exemplel på kunder som använder Avensia är NAKD, Lyko, Kicks och Kjell & Company.

⇒ Läs mer på Avensias hemsida.

Askås

Askås är en ehandelsplattform med ursprung i Värmland och den används av flera av Sveriges stora och ledande ehandelsföretag. T ex Care of Carl, Agria, Hövding och nordiska Galleriet. Plattformen är även ett bra alternativ för mindre nystartade ehandelsföretag och man gör det enkelt för sina kunder att förverkliga sina drömmar och målsättning oavsett vilken storlek och bransch man verkar inom.

⇒ Läs mer på Askås hemsida.

Litium

Litium är en ehandelsplattform som är molnbaserad och har sina kunder inom både B2C och B2B. En styrka som Litium har är att man enkelt och smidigt hjälper sina kunder med atts kala upp när det behövs, lansera på nya marknader samtidigt som man behåller en riktigt bra upplevelse rakt igenom hela köpresan. Exempel på kunder som använder Litium är Jollyroom, Didriksons, Tingstad och Casall.

⇒ Läs mer på Litiums hemsida.